Vreau sa fiu propria-mi clona

Avatar of GeoSonyde GeoSony în Poezii Diverse 6 comentarii

Vreau sa fiu propria-mi clona,
In amurg tarziu de noapte,
Intunericul sa cada,
Peste ale ochilor pleoape.

In vartej sa intru iara,
Ametit pe vesnicie,
Clona mea din valea mortii,
Sa ma scoata pe vecie.

Sa vad veninul cum fierbe,
In sufletul ei salbatic,
Doar cerul sa poa'sa stinga
Acest aspru, crud jaratic.

Vreau sa fiu propria-mi clona,
Cand soarele se-neaca-n mare,
Picaturi de ploi acide,
Sa le transform in licoare.

Vreau sa fiu propria-mi clona,
Sa-mi traiesc drama din plin,
Sangele sa se transpuna,
Din otrava in venin.

Vreau sa fiu propria-mi clona,
Sa simt daca ea iubeste,
In amurg tarziu la luna,
Sa vad daca ea priveste.6 Comentarii

 • Avatar of hellotoallde hellotoall

  " - Îmi pare mergem în cercuri...
  - Păi, da. Pămîntul se învîrte împrejurul Soarelui."
  (un film francez)


 • Avatar of GeoSonyde GeoSony

  ?????????????


 • Avatar of GeoSonyde GeoSony

  "Vreau sa fiu propria-mi clona" textul acestei poezii poate fi considerat o "arta poetica", deoarece autorul isi exprima crezul liric si viziunea asupra lumii. Prin mijloacele artistice , sunt redate propriile idei despre poezie si despre rolul poetului.
  Inca din primele versuri,autorul se dedubleaza si plaseaza actiunea intr-un mediu feeric :"Vreau sa fiu propria-mi clona,/In amurg tarziu de noapte,"
  Folosirea termenilor "noaptea" si "intuneric" din primul si cel de al doilea vers avertizeaza cititorul ca totul poate fi perfectibil, chiar si iubirea, iar daca peste iubirea dintre cei doi s-ar lasa intunericul, eroul va trece si peste acest obstacol.
  "Intunericul sa cada,/Peste ale ochilor pleoape"
  Prin folosirea cuvintelor vartej si vesnicie, poetul ne trimite intr-o lume magica, interzisa muritorilor de rand: "In vartej sa intru iara,/Ametit pe vesnicie"
  Constient de clipa fermecata pe care o traieste, autorul isi avertizeaza ascultatorul (cititorul) ca iubirea nesfarsita, dragostea profunda, infinitul, alfa si omega, arde intens, asemeni razelor unei zile insorite de vara ca un "aspru, crud jaratic.". Cerul ne duce cu gandul la scurgerea timpului, autorul reusind astfel sa imbine prin folosirea unui singur cuvant, atat infinitul cat si perenul. "Sa vad veninul cum fierbe,/In sufletul ei salbatic,/Doar cerul sa poa'sa stinga/Acest aspru, crud jaratic.
  Efectul este completat de plasarea celor doi protagonisti pe plaja, trimitere directa la infinitul marii, care ar putea sugera si iubirea nesfarsita, dar si eternitatea. Necuprinsul este astfel incadrat in limite foarte bine delimitate "Cand soarele se-neaca-n mare", iar profunzimea sentimentelor umane imbraca forma senzatiilor.."Vreau sa fiu propria-mi clona,/Cand soarele se-neaca-n mare,/Picaturi de ploi acide,/Sa le transform in licoare."
  Iubirea magica nu are suisuri sau coborasuri.Asa cum spune si poetul, cuvintele de ordine in cazul unei asemenea iubiri sunt"drama,otrava,venin".Folosirea cuvintelor nu este deloc intamplatoare.Ele vin sa sugereze faptul ca cel care vorbeste este un om asemeni noua, care insa, a reusit sa patrunda intr-o lume de vis."Vreau sa fiu propria-mi clona,/Sa-mi traiesc drama din plin,/Sangele sa se transpuna,/Din otrava in venin."
  Finalul este apoteotic. El prezinta maturitatea dragostei dintre cei doi, care tinde spre perfectiune. Acest lucru este confirmat si de termenii cu care este descrisa marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fata oarecare ea este o reprezentare a eului autorului,"o clona" a sa.Noaptea nu poate perturba trairile profunde alte tinerilor indragostiti, dar autorul lasa o portita de iesire din aceasta idila aproape perfecta. "Sa simt daca ea iubeste"


 • Avatar of hellotoallde hellotoall

  iiiiii. di la liceu mă iritau aşă critişi...


 • de zaxa

  e frumusica....


 • Avatar of GeoSonyde GeoSony

  COmentariul este facut de un prieten de-al meu , nu este de mine, :)


Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!