Realitatea din noi

Avatar of Paullettede Paullette în Poezii Diverse 14 comentarii

Primul simptom al inflaţiei autothone în genul poetic îmi pare a fi subţirimea volumelor aruncate pe piaţă ca într-o încăpătoare pubelă. Este suficient ca autorul să fi dus la capăt şapte texte şi nici o poezie între ele pentru a găsi un editor disponibil, un prefaţator simpatetic, un postfaţator analitic şi doi cititori. Cu toţii se vor încînta de un concept (simptomul numărul doi) nemaiîntîlnit în literatura naţională şi universală şi care se ilustrează exclusiv prin autorul subţiratic-şăgalnicului volum de versuri. Acesta are multe spaţii albe, uneori pagini şi file întregi, pe care o gospodină şi-ar putea nota reţete detaliate, fiindcă hîrtia e de calitate, iar cotorul reţetarului poetic ţine. Şi cînd nu sînt spaţii albe, pagini, file, întregi secţiuni experimentale foşnind conceptual, sînt desene ce completează, oportun, imaginarul artistului, fie ele făcute de artistul însuşi, fie de un altul, chemat la editare. Iar dacă totuşi sînt şi file albe, cu concept, şi desene, cu imaginar, atunci cititorul nu se va mai mîhni de faptul că întîlneşte şi texte reluate din volume anterioare... N-aş vrea să se înţeleagă că pledez pentru cantitate în poezie şi în literatură; dar nu văd sensul editării unui volum „nou“ de vreme ce noutatea lui e încropită cu atîta dificultate şi este evident că autorul nu are nimic de spus. De ce nu poate aştepta un autor român doi, trei, patru ani, sau 13, cît a aşteptat Sorin Mărculescu, pentru a veni cu o carte de poezie realmente substanţială şi pregnantă? De unde graba aceasta de a arde etapele şi de a edita ceva perisabil, de parcă mîine ar veni sfîrşitul lumii şi versificatorii în serie îi vor întrece pe Constantin Acosmei şi Ruxandra Novac, care au cîte un singur volum? Al doilea simptom al inflaţiei „poetice“ este alibiul conceptual utilizat pentru toate deficienţele şi precarităţile artistice. S-ar zice că esteticul e în afara discuţiei despre poezie a harnicilor versificatori şi că arta e cea de pe urmă preocupare a lor.14 Comentarii

 • de CristinaT

  nţţţ.....


 • Avatar of Paullettede Paullette

  Interesanta interjectie:)


 • de CristinaT

  şi sinceră :))


 • Avatar of Paullettede Paullette

  Vis-a-vis de "constatarea-mi",...da;)


 • de ovyydiu

  Sentimentala ,trista .


 • de sonet

  o insulă pustie, da!


 • Avatar of Quiproquode Quiproquo

  Scrii deosebit de frumos! Poate o să mai pui poezii. Sunt... fanul tău:).


 • Avatar of Paullettede Paullette

  O sa te ascult...fanul meu:) Multumesc!


 • Avatar of CociugAndreide CociugAndrei

  Cit talent mai incape in tine :)


 • Avatar of Paullettede Paullette

  Aprecierea sau dezaprecierea ta, e nesemnificativa, asa cum multe sunt, atunci cand sunt.
  Daca eram in locul tau, as fi evitat comentariile, avand in vedere ca ti-ai aratat valoarea in a treia poezie, cand eram prea obosita sa-ti mai corectez...tampeniile.
  Altceva? Multi vad, putin cunosc ...dar admira.
  Limba romana ati innebunit-o de tot. Ati facut "ghiveci" din ea. Lasati-o in granitele ei si nu va mai chinuiti. Ori acceptati ca nu ati fost deloc prezenti pe la ore, ori interesati sa o stiti mai bine.
  Talentul meu, daca si asta te intereseaza, nu a inceput aici si nici nu se va termina aici.
  Sunt dezolata de ce am citit si am obosit. Limba romana are reprezentanti care stiu ce-i "poezia".


 • Avatar of suride suri

  Dacă te mai ţii de noi, vom avea un critic literar pe site, posibil. e adevărat, că poeţii n-au ochi să-i vadă, dar sunt necesari


 • Avatar of Vasile97de Vasile97

  " Limba romana ati innebunit-o de tot." Sunt de acord.


 • de theraven

  Articol apărut în " Observator cultural" in nr. 427 și 429/august 2013, în două părți, sub semnătura lui Daniel Cristea Enache, cu titlul " Veleitari și cultură" . Am început să caut autorul văzânt discrepanța dintre stilul clar și elegant al articolului și nivelul limbajului folosit de tine în restul " scrierilor" care, nu mă îndoiesc, îți aparțin. Faptul că schimbi titlul unui articol și apoi postezi o parte din el ca și cum ți-ar aparține nu te califică în nici un fel, dimpotrivă.


Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!