POEZIE IN "VERS LIBER" - ASA CUM CRED UNII

de blacks în Poezii Diverse 15 comentarii

"POEZÍE, poezii, s. f. 1. Modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat, al afectivității, al rimei, al ritmului etc.; (concr.) creație literară în versuri. ♦ Totalitatea compozițiilor în versuri ale unui poet, ale unui curent literar, ale unui popor etc. 2. Fig. Caracter poetic al unei opere literare, al unui peisaj, al unei situații; farmec, frumusețe, încântare. [Pr.: po-e-] – Din fr. poésie.
Sursa: DEX '98 (1998) |"
Cam asta e definitia poeziei... Mai avem pe acest site asemenea incercari? Sunt atat de putine incercari care se incadreaza in capitolul poezie. Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, dar sunt sigur ca medicii psihiatri ar avea suficient material de analiza din postarile unor autori mai vechi sau mai noi, mai ales din postarile unora mai noi. Concluzie: CALITATEA trebuie sa cearna si sa aleaga produsele. Cine va manui sita este o alta poveste, dar insiruiri de cuvinte care se potrivesc, fara a exista o tema centrala,fara a cauta transmiterea unui mesaj, cu siguranta ca nu se incadreaza la capitolul "poezie". Totusi, aceste nerozii, pseudopoezii isi gasesc locul pe site. O alta problema e modul de alcatuire a topurilor. Nu cantitatea ci CALITATEA trebuie sa fie criteriul de departajare. Nu in ultimul rand, sa lasam deoparte complezentele inutile si sa avem puterea de a spune direct ceea ce credem despre postarile pe care le analizam. Prin parerile noastre sincere ii putem ajuta pe unii.Ii putem ajuta sa se apropie de ceea ce inseamna poezie sau le putem da de inteles ca poezia este un domeniu prea greu pentru ei. Ori, ii putem felicita pe altii pentru frumusetea compozitiilor. La final, intreb: ESTE CINEVA DE ACORD CU MINE? Eu sunt cel care ridica piatra. Scuze pentru postare, pentru locul postarii. Desigur, nu este vorba despre o poezie ci este vorba despre un mesaj pe care as vrea sa-l citeasca cat mai multi. Pentru ca aici intervine din nou o hiba a site-ului care nu prezinta atentionari la aparitia unor discutii pe forum sau la capitolul "mesagerie". Asa ca... scuze pentru locul postarii.15 Comentarii

 • de CristinaT

  Da. Eu sunt de acord cu tine .


 • de sonet

  eu cred că toţi încearcă, să le dăm dreptate
  pentru mine fascinaţia sitului constă în faptul, că e complet compromis
  şi mă enervează la culme


 • Avatar of Paullettede Paullette

  Carl Sandburg spunea:
  "Poezia este deschiderea si inchiderea unei usi, lasandu-i pe cei care privesc prin deschizatura, sa ghiceasca ce s-a vazut in frantura aceea de clipa."
  Libertatea cuvantului este un drept al omului si nimeni nu poate sa puna la zid...gandurile.
  In plus, ar trebui sa se tina seama de amanuntele ce tin de "poezie",de tema, de stare, de varsta, de timp, de tot. In fiecare din cei ce incearca sa aseze versuri(albe sau nu)exista un sens al acelor cuvinte. Privitori fiind, putem sau nu sa le intelegem sensul. Asta nu inseamna ca nu au avut nimic de spus.
  Parerea mea este: fiecare are dreptul sa scrie, sa transcrie ceea ce simte si trebuie sa ajutam, daca suntem in stare , ori sa dam replici de dedus sau directe.Dar nu e corect sa dam...un diagnostic medical unora care,poate sufera,poate ca traiesc mai tensionat viata. Asa o simt ei.
  Conchid,prin a lasa patetismul mesajului dvs pe seama increderii absolute ce o aveti in ceea ce scrieti,dar poate fi doar...o parere personala.


 • Avatar of suride suri

  Citatul din Carl Sandburg mi se pare extraordinar, ar merita să devină un moto al site-ului.

  ca să taxăm mitocănia, ar trebui, pentru început, să-i dăm o definiţie, cea din dex este prea generală şi mult, dacă nu totul, depinde de context


 • Avatar of suride suri

  MITOCĂNÍE s. bădărănie, grosolănie, impolitețe, indelicatețe, mahalagism, mârlănie, mojicie, necuviință, nedelicatețe, nepolitețe, țărănie, vulgaritate, (pop.) mocofănie, mocofănism, (reg.) modorănie, (înv.) grosime, râtănie, (rar fig.) necioplire

  Când întâlneşti un caz concret pe site, discutăm, dacă se încadrează. Atunci părerile se pot împărţi


 • de blacks

  Nu am vrut sa deranjez pe nimeni, nu am dat niciun nume ca exemplu. Da, ridic piatra simbolic pentru a alunga de pe acest site (considerat ca fiind un site de poezie) acele creatii care se incadreaza usor in insiruiri dezordonate ale gandurilor si trairilor interioare, dar numai in categoria poezie nu pot fi incadrate. Da, poezia moderna este vers liber. Chiar de nu sunt adeptul ei, o accept. Totusi, fiecare poezie, indiferent de forma in care este compusa are o tema centrala, un inceput, un cuprins si o concluzie. Faceti un exercitiu: vedeti cate din aceste “poezii” incriminate respecta aceste principii? Rezultatul il stiti déjà…Totusi, veti observa ca foarte multe din aceste “creatii” primesc o multime de cuvinte de lauda. Care este scopul acestor cuvinte? Au ajuns aceste cuvinte o moneda de schimb a aprecierilor? Imi cumpar eventualele aprecieri la poeziile mele prin aprecierile pe care le fac altor utilizatori, chiar daca in adancul sufletului recunosc ca unele postari de-ale lor nu pot fi numite poezii? Asta se urmareste? Acest site sa devina un sac de laude nemeritate? Nu intelegeti ca prin fiecare pseudopoezie si prin fiecare apreciere aruncata fara rost calitatea site-ului scade? Iar cand ziceti ca fiecare are dreptul sa puna pe hartie propriile ganduri sa stiti ca gresiti. Numai la psihiatru te lasa sa vorbesti liber, uneori fara noima, despre ce gandesti. Puteti sa spuneti ca e vorba de mitocanie, de orice altceva. Se arunca cu citate, dar nimeni nu observa ca insusi citatul face referire la “poezie”. Eu am criticat ceea ce nu se incadreaza in poezie. Oricat de permisiv este acest concept al poeziei, totusi, in el nu incape orice. Pastrati acest site pentru poezie! Nu incurajati prin laude fara rost ceea ce nu este de incurajat! Nu faceti ca acest site sa se transforme intr-o spirala a laudelor nemeritate!
  Haideti sa incheiem subiectul!
  Pe acest site sunt autori care scriu atat de frumos! Va las placerea sa-I descoperiti, sa-I redescoperiti, sa va bucurati si sa va minunati de frumusetea creatiilor lor. Iar acestor creatii le puteti incredinta cateva cuvinte de incurajare si de multumire. Nimeni nu se va supara pentru acest lucru! Chiar daca aceste creatii sunt mai vechi, ori mai noi, ele nu si-au pierdut nimic din frumusetea deosebita.


 • Avatar of Paullettede Paullette

  :) Revin...alea nu-s cuvinte de lauda.
  Eu zic sa-i lasam pe unii sa-si "admire"unul altuia "creatiile superbe, sublime...asi incheia aici":))
  *asi=e preluat litera cu litera:))
  Blacks, iti sustin punctul de vedere.


 • Avatar of Paullettede Paullette

  Era mai simplu sa lasi sursa...
  Intamplator, ai citit doar titlul. Esenta era in text.


 • Avatar of anothermede anotherme

  Like pentru partea cu niciun/ nicio, gabisialex, desi le folosesc, nici mie nu-mi plac.
  Blacks nu mi se pare mitocan, doar ca uneori face exces de zel. Poate i-ar fi mai bine sa fie si el mai "zen", asa, poezia nu trebuie citita neaparat cu creierul.


Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!