Căutând adevărul...

Avatar of miuostaciude miuostaciu în Poezii Diverse 14 comentarii

Căutam adevărul pretins
urmă după urmă, cuvânt după cuvânt
cântăream indicii cât e cer și pământ
și am dat de el într-un abis,

dar nu era prins

sau ferecat cu lanțuri de pereți
și nici întemnițat sau zăvorât
doar că a fost decolorat apoi vopsit
și revopsit de multe, multe vieți,

iar pe deasupra uns.

L-am căutat ca să-l eliberez,
să-l scot afară sau măcar să-l luminez
dar n-a vrut să mă vadă, s-a împotrivit
cu ciori și lilieci m-a fâlfâit

ca pe intrus.

De deznădejde-n somn am plâns
de m-am cutremurat și m-am trezit
ca să constat că totul a fost vis...,
dar n-am scăpat –
aveam pe masă un recurs neterminat...

și-n inimă o plângere mai sus...
dintr-un oftat.14 Comentarii

 • Avatar of miuostaciude miuostaciu

  Monica, mulțumesc de trecere. Tristețea vine de la adevărul vopsit, revopsit și uns, de la deznădejdea când îl vezi, îl descoperi, dar nu poate fi scos la lumină, de la atâta lume nedreptățită...de la atâta fâlfâit...
  Liubastra, mulțumesc pt comentariul amplu și pt alinturi:) Am citit într-o carte că misiunea vieții mele aici, în această viață, a fost și este să învăț. Căutarea adevărului este partea practică a vieții...


 • Avatar of sandicde sandic

  noi toti cautam adevarul ... pretins si nu doar ...


 • Avatar of miuostaciude miuostaciu

  @gabișialex, v-ați creat o părere greșită în esență, ea(părerea) nu rezultă din textul poeziei, dar se axează pe comentariile ulterioare, ceea ce nu schimbă esența poeziei.
  Adevărul este divers, inclusiv și Adevărul creștin, sau Universal, sau Absolut. Apoi, poți o viață să cauți și să nu găsești Adevărul, dar poți să-l cunoști, să-l recunoști, să-l găsești, să-l înveți... pe parcursul vieții ca apoi să devii liber. Nu toți se nasc ”liberi” în viață. Nu trebuiesc judecați acei care nu au libertatea, dar au misiunea de a învăța a fi liberi.
  Îmi pare rău că nu înțelegeți corect oamenii...care sunt diferiți...având dreptul moral și creștin să greșească... să caute, să găsească, fără să creadă că ”pierd vremea vieții”. Norocul Dvs, dacă v-ați născut inițiat!? Noi, muritorii de rând, căutăm...atât adevăruri practice, cât și Adevărul absolut.
  Mulțumesc pt comentariu.


 • Avatar of miuostaciude miuostaciu

  P.S. Și vă cer anticipat scuze, dar din punctul meu de vedere calificativele ”numai oamenii încorsetați și strâmtorați, sub diverse aspecte, se străduie să-și dedice viața căutării adevărului” sună a insultă pentru acei oameni, care au această menire și chiar caută adevăruri, inclusiv iubirea absolută, inclusiv pe Dumnezeu.


 • Avatar of miuostaciude miuostaciu

  @gabișialex: chiar îndrăznesc să vă spun că nu gândiți coerent, se pare că sunteți disperați, cu tot dinadinsul vreți gâlceavă... Eu spun una, Dvs înțelegeți alta sau nu înțelegeți nimic, dar scrieți, scrieți... Haideți să ne întoarcem la început: ce-am scris în primul vers? - ”Căutam adevărul pretins”. Vedeți? NU am atins Adevărul! Dar încotro ați apucat-o Dvs? - prin hârtoape. Punct.


 • Avatar of CristianJede CristianJe

  Domnilor, adevarul nu este un lan de grâu din care ne hrănim cu totii. Adevarul este o perceptie de natura personală. Adevarul meu poate fi pt domniile voastre una dintre cele mai mari minciuni, dar este adevarul meu de necontestat. Singurul adevar comun si de necontestat este cel social, unde cu totii ar trebui să ne supunem regulilor. Dincolo de regulile societatii suntem noi cu universurile noastre personale in care doar noi stim care este adevarul pe care il acceptam sau nu... Felicit creatia !!!


 • Avatar of deadevarulde deadevarul

  In ochii nostri
  Scris e adevarul
  Citindu-i vezi cum in ispita se începuse mărul,
  In ochii celor tristi
  Ce nu msi vor vopsiti
  Prea des deschisi ca cartea,au fost numai citiți


 • Avatar of miuostaciude miuostaciu

  DEADEVĂRUL, mulțumesc pentru popas, pentru atenție, pentru comentariu. Demult nu m-am întors la cele postate aici. Am descoperit comentarii noi... Plăcut surprins. Chiar măgulit de comentariul poetic filozofic, adevărat...


Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!